Telegram Link: Mock test : Current affairs Revision Part 21 Who will be the Chairman of the commit

आकार: px
पृष्ठ पर प्रदर्शन शुरू करें:

Download "Telegram Link: Mock test : Current affairs Revision Part 21 Who will be the Chairman of the commit"

प्रतिलिपि

1 Telegram Link: Mock test : Current affairs Revision Part 21 Who will be the Chairman of the committee formed by CPWD to bring out the Safety Manual of the department? CPWD ददरद ववभदग कक सरकद वनयमदवलक लद न कन वलए गवठत सवमवत कद अधयक ककन हहगद? a) Prabhakar Singh/ परभदकर व सह b) Sunil Kumar Garg/ सनकल कस मदर गगर c) K M Soni/कन एम सहनक d) Ravindra Kumar Thathu/ रवकसदपर कस मदर ठठठ ANS: Ravindra Kumar Thathu/ Which of the following country s parliament became the first national legislative body in the world to declare a climate change emergency? जलवदयस पवरवतरन आपदतकदल घहवषत कर न कन वलए वनमन म सन ककन सक दनश कक सद दसवनयद कक पह लक रदषटपरकयववधदयक ससथद बन गई? (a) Germany/जमरनक (b) France/फप रदसस (c) USA/यठ.एस.ए. (d) UK/यठकन ANS:UK

2 Which among the following cricketers is all set to become 1st Non-British President of Marylebone Cricket Club (MCC)? वनमनवलवखत वकपरकन टरहस म सन ककन मरकलनबहन वकपरकन ट कलब (MCC) कन परथम गमर वबपरवटश रदषटपरप वत बन न कन वलएतमयदर हम? (A) Lasith Malinga/लवसथ मवलसगद (B) Sachin Tendulkar/सवचन तमदसलकर (C) Kumar Sangakkara/कस मदर सगकदरद (D) Dimuth Karunaratne/वदमसथ करणदरत न ANS: Kumar Sangakkara/ What is the name of lunar mission which will be launched by ISRO in July 2019? चसदपर वमशन कद नदम कयद हम जह जसलदई 2019 म इसरह ददरद ललनच वकयद जदएगद? (A) Chandrayaan 1/चसदपरयदन 1 (B) Chandrayaan 2/चसदपरयदन 2 (C) Chandrayaan 3/चसदपरयदन 3 (D) Chandrayaan 4/चसदपरयदन 4 ANS: Chandrayaan 2 Government has signed MoU with which IIT to set up a Centre of Excellence for Waste to Wealth Technologies? सरकदर न वकस आईआईटक कन सदथ अपवशषट कन वलए उतकक षटतद कम दपर सथदवपत कर न कन वलए समझक तद जदपनपर हसतदकर वकए हह? (A) IIT Roorkee/आईआईटक रडकक (B) IIT Madras/आईआईटक मदपरदस

3 (C) IIT Delhi/ आईआईटक वदललक (D) IIT Kanpur/आईआईटक कदनपसर ANS: IIT Delhi/ What was the Theme of World Press Freedom Day 2019? ववशव परनस सवतसतपरतद वदवस 2019 कद थकम कयद थद? a)media, Justice and The Rule of Law/मकवडयद, नयदय और कदनठन कद वनयम b)media for Democracy: Journalism and Elections In Times of Disinformation/मकवडयदफलर डनमहकपरनसक: जनरवलजम एसड इलनकशन इन टदइमस ऑफ वडवसनफह मरशन c)sustainable Development Goal/सतत ववकदस लकय d)none of the above/इनमन सन कहई भक नहकस ANS: Media for Democracy: Journalism and Elections In Times of Disinformation Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, has been appointed as the Chief Justice of. ददतसक तम गकस ममसन तसआन मट कह कन मसखय नयदयदधकश कन रप म वनयसकत वकयद गयद हम A. Indonesia/इसडह नवशयद B. Cambodia/कस बहवडयद C. Malaysia/मलनवशयद D. Sri Lanka/शपरकलसकद ANS: Malaysia International Firefighters Day (IFFD) is observed on? असतरदरषटपरकय अवगनशमन वदवस (IFFD) वकस पर मनदयद जदतद हम?

4 May 3 May 4 May 5 May 6 ANS: May 4 Who newly appointed as a Member of Finance Commission s Advisory Council? ववत आयहग कक सलदहकदर पवरषद कन सदसय कन रप म वकसन वनयसकत वकयद गयद? Dr. Krishnamurthy Subramanian/कक षणमठवतर सबपरमणयन Sudhir Bhargava/ सधकर भदगरव V.P. Pathak/वक.पक. पदठक Shri N. Kashinath/शपरक एन कदशकनदथ ANS: Dr. Krishnamurthy Subramanian Nepal to start construction of railways linking Kathmandu with which countries? नपदल कदठमदसडठ कह वकन दनशहस कन सदथ जहड न वदलन रनलवन कद वनमदरण शसर कर न कन वलए? India and US/भदरत और यठ.एस. India and China/भदरत और चकन China and Pakistan/चकन और पदवकसतदन India and Pakistan/भदरत और पदवकसतदन ANS: India and China

5 The Cyclonic storm Fani hits Odisha severly, What was the speed of wind per hour? चकपरवदतक तठफदन फदनक न ओवडशद कह जहरददर झटकद वदयद, परवत घसटन हवद कक गवत कयद थक? 150- to 160 km 160- to 170 km 170- to 180 km 180- to 190 km ANS: 170- to 180 km Pungam Kannan, who passed away recently, was the well-known player of which sports? पससगम कननन, वजनकद हदल हक म वनधन हह गयद, वकस खनल कन परवसद वखलदडक थन? Football/ फठ टबदल Hockey/हलकक Basketball/बदसकन टबदल Carrom/कम रम ANS: Football to sell two-wheeler policies via WhatsApp. वहदटपसएप कन मदधयम सन दहपवहयद नकवतयहस कह बनच न कन वलए a)bajaj Allianz Life Insurance/ बजदज आवलयदसज लदइफ इसशयहरम स b)aviva India/ अवकवद इसवडयद c)bharti AXA General Insurance/भदरतक एकसद जनरल इसशयहरम स d)birla Sun Life Insurance/वबडलद सन लदइफ इसशयहरम स

6 ANS: Bharti AXA General Insurance The article titled authored by Nileena M S won the ACJ Award for Investigative Journalism, वनलननद एम एस ददरद वलवखत शकषरक वदलन लनख न खहजक पतपरकदवरतद, 2018 कन वलए एसकजन अवदडरजकतद A.The Death of Judge Loya/जज लहयद कक मकत B.The Chronicle of Crime Fiction That is Adityanath s Encounter Raj/कपरदइम वफकशन कन कपरलवनकल आवदतयनदथ कन एनकदउसटर रदज C.Coalgate 2.0/कहलमगनट 2.0 D.Nature Communications/ परकक वत सचदर ANS: Coalgate 2.0 When is the World Laughter Day celebrated? ववशव हसक वदवस कब मनदयद जदतद हम? A.First Tuesday of May/ मई कन पहलन मसगलवदर B.First Thursday of May/ मई कन पहलन गसरवदर कह C.First Sunday of May/मई कन पहलन रवववदर D.Second Tuesday of May/मई कन पहलन मसगलवदर ANS: First Sunday of May Which company became World s 2nd largest smartphone maker? ककन सक कस पनक ववशव कक दठसरक सबसन बडक समदटरफहन वनमदरतद कस पनक बन गई? A.Xiaomi/.वकसओमक B.Apple/एपपल

7 C.Samsung/समम सग D.Huawei/हवदई ANS: Huawei Which city To Host Asian Youth Women Handball Championship एवशयदई यसवद मवहलद हहडबलल चमवमपयनवशप कक मनजबदनक कर न कन वलए ककन सद शहर A.Jaipur/जयपसर B.Chennai/चनननई C.Bangalore/बह गलहर D.Mumbai/मससबई ANS: Jaipur Which country government banned Zakir Naik Peace TV Channel recently? वकस दनश कक सरकदर न हदल हक म जदवकर नदइक सरकदर पकस टकवक चमनल पर परवतबसध लगद वदयद? A)Pakistan/पदवकसतदन B)Bhutan /भठटदन C)India/ भदरत D)SriLanka/शपरकलसकद ANS: SriLanka According to data by Directorate General by Commercial Intelligence,Which country has become India s top crude oil supplier? वदवणवजयक खसवफयद महदवनदनशदलय कन आसकडहस कन अनसदर, ककन सद दनश भदरत कद शकषर कचचद तनलआ पठवतरकतदर बन गयद हम?

8 A)Iraq/इरदक B)Iran/ईरदन C)Afghanistan/ अफगदवनसतदन D)Saudi Arabia/सऊदक अरब ANS: Iraq Where was the 11th meeting of the joint working group on counter-terrorism between India and Australia held recently? हदल हक म भदरत और ऑसटपरनवलयद कन बकच आतसकवदद पर सयसकत कदयरदल कक 11 वकस बमठक कहदह हसई थक? 1) New Delhi, India/नई वदललक, भदरत 2) Sydney, Australia/वसडनक, ऑसटपरन वलयद 3) Mumbai, India/मससबई, ऑसटपरन वलयद 4) Canberra, Australia/कम नबरद, ऑसटपरन वलयद ANS: Canberra, Australia Which country is set to host the 45th G7 summit in August, 2019? अगसत, 2019 म 45 वम जक 7 वशखर सममनलन कक मनजबदनक कर न कन वलए ककन सद दनश वनधदरवरत हम? 1) Japan/ जदपदन 2) Italy/इटलक 3) France/फप रदसस 4) Canada/कनदडद ANS: France

9 What is the growth projection of Asia-Pacific region in the year 2019, as per the Asian Development Bank? एवशयदई ववकदस बहक कन अनसदर, 2019 म एवशयद परशदसत कनतपर कद ववकदस परकनपण कयद हम? 1) 6.5% 2) 5.5% 3) 6% 4) 5.7% ANS: 5.7% Which department has signed joint agreement with Income Tax Department for decreasing black money generation? वकस ववभदग न कदलनधन कह कम कर न कन वलए आयकर ववभदग कन सदथ सयसकत समझकतन पर हसतदकर वकएहह? 1) Revenue Department/रदजसव ववभदग 2) Financial Services Department/ ववतकय सनवद ववभदग 3) Goods and Services Tax Network (GSTN)/ गसडपस एसड सववरसनज टम कस नटवकर (GSTN) 4) Expenditure Departmen/ वयय ववभदग ANS: Goods and Services Tax Network (GSTN)/ To which country, Godavarthi Venkata Srinivas was appointed as the Ambassador of India? गहडदवतकर वमकट शपरकवनवदस कह वकस दनश म भदरत कद रदजदठत वनयसकत वकयद गयद थद? 1) Mali/मदलक 2) Cameroon/कम मरन

10 3) Nigeria/नदइजकवरयद 4) Republic of Senegal/सन नगल गणरदजय ANS: Republic of Senegal/ Which country s Airborne Early Warning and Control Helicopter named Kamov Ka-31 is set to be acquired by Indian Navy? भदरतकय नकसननद ददरद वकस दनश कन एयरबहनर अलकर वदवनरग एसड कस टपरहल हनलककलपटर कद नदम 31 कदमहव कद -31 रखद गयद हम? 1) China/चकन 2) Russia/रस 3) US/यठ.एस. 4) Japan/जदपदन ANS: Russia Which country s aerospace startup has sent its first rocket named MOMO-3 into space recently? वकस दनश कन एयरहसपनस सटदटरअप न हदल हक म MOMO-3 नदमक अपनद पहलद रलकन टअसतवरक म भन जद हम? UK Japan China USA ANS: Japan The Indian Space Research Organization is planning to send a probe named Aditya-L1 to study the sun in which year?

11 भदरतकय असतवरक अन सधदन सगठन वकस वषर म सठयर कद अधययन कर न कन वलए आवदतय एल 1 नदम क एक परहब भनज न कक यहजनद बनद रहद हम? ANS: 2020 Who becomes youngest player to score half-century in IPL? आईपकएल म अधरशतक बनद न वदलन सबसन यसवद वखलदडक ककन ब न? Riyan Parag/वरयदन परदग Ruturaj Gaikwad/रतसरदज गदयकवदड Prayas Barman/ परदथरनद बमरन Rasikh Salam/.रवसख सलदम ANS: Riyan Parag Asian Squash championship 2019 took place at एवशयन सकवमश चह वपयनवशप 2019 कहद पर हसआ Malacca/मलककद George Town/जलजर टदउन Kuala Lumpur/कस आलद लसमपसर Beijing/बकवजसग ANS: Kuala Lumpur/ Who won the Asian Squash championsship 2019?

12 एवशयन सकवमश चह वपयनवशप 2019 वकस न जकतक? Saurav Ghosal and Joshna Chinappa/ सकरव घहषदल और जहशनद वचनपपद Saurav Ghosal and rita sharma/सकरव घहषदल और रकतद शमदर Anirban shah and Joshna Chinappa/ अवनबदरन शदह और जहशनद वचनपपद Saurav Ghosal and neha jadav/सकरव घहषदल और नहद जददव ANS: Saurav Ghosal and Joshna Chinappa Name the cardiac surgeon and humanitarian, who was honoured with the 27th PC Chandra Purashkaar recently? कदवडरयक सजरन और मदनवतदवददक कद नदम बतदएस, वजनहम हदल हक म 27 वम पकसक चसदपर पसरसकदर सन स ममदवनतवकयद गयद थद? 1) Dr Naresh Trehan/डल नरनश तपरन हन 2) Dr Devi Prasad Shetty/डल दनवक परसदद शनटपटक 3) Dr Ramakanta Panda/डल रमदकदसत पदसडद 4) Dr Amit Mittal/डल अवमत वमतल ANS: Dr Devi Prasad Shetty/ Who was appointed as the new head coach of the Indian Men s Volleyball team? भदरतकय पसरष वललकबलल टकम कन नए मसखय कहच कन रप म वकसन वनयसकत वकयद गयद? 1) Roque Dias/रहकन डदयस 2) Neelam Kapur/नकलम कपठर 3) Dragan Mihailovic/डपरन गन वमहनलहववक 4) Francis Marwein/फप रदसवसस मदववरन

13 ANS: Dragan Mihailovic What is the name of the autobiography of Shahid Afridi, former captain of the Pakistan national cricket team which is coauthored by journalist Wajahat S Khan? पदवकसतदन कन रदषटपरकय वकपरकन ट टकम कन पठवर कपतदन शदवहद अफरकदक कक आतमकथद कद नदम कयद हम, जह पतपरकदरवजदहत एस खदन ददरद सह लनखक हम? 1) Cricket As I See It/वकपरकन ट जमसद वक मह इसन दनखतद हठ स 2) Cricket Delightful/वकपरकन ट कद आनसद 3) Spinning Round The World/वसपवनसग रदउसड द वलडर 4) Game Changer/गनम चमजर ANS: Game Changer Nearly 300 people have died following the world s biggest-ever single-day election, which took place in recently. हदल हक म म हसए ववशव कन सबसन बडन एकल वदवस कन चसनदव कन बदद लगभग 300 लहग मदरन गए हह A. India/भदरत B. Indonesia/इसडह नवशयद C. Pakistan/ पदवकसतदन D. Myanmar/ मयदसमदर ANS: Indonesia/ Name the singer to win record breaking number of Billboard Music Awards in its history? अप न इवतहदस म वबलबहडर सगकत पसरसकदरहस कक वरकलडर तहड सखयद जकत न कन वलए गदयक कद नदम बतद इए?

14 a) Beyonce/बनयलनसन b) Chris Brown/वकपरस बपरदउन c) Justin Bieber/जवसटन बकबर d) Drake/डपरनक ANS: Drake Pakistan recently appointed as its new central bank governor. पदवकसतदन न हदल हक म कह अप न नए कम दपरकय बहक गवनरर कन रप म वनयसकत वकयद हम Ahmad Khan/ Reza Baqir / Aamir Hatami / Gaioz Darsadze / ANS: Reza Baqir