TOP CURRENT AFFAIRS MCQ 17-Nov-2018

आकार: px
पृष्ठ पर प्रदर्शन शुरू करें:

Download "TOP CURRENT AFFAIRS MCQ 17-Nov-2018"

प्रतिलिपि

1

2

3 Union Health Minister Harsh Vardhan inaugurated FSSAI s National Food Laboratory (NFL) in which city? क द र य स व स य म त र हर षवर षन न FSSAI क र ष ट र य ख द य प रय गश ल (NFL) क उद घ टन ककस शहर म ककय? A. Faridabad B. Ghaziabad C. Nagpur D. None Question Of The Day A. फर द ब द B. ग ज य ब द C. न गप र D. क ई नह Ghaziabad / ग ज य ब द

4 Recently, India s first woman Director General of Police (DGP) passed away. What is her name? ह ल ह म, भ रत क पहल महहल प ललस मह ननद शक (DGP) क ननर न ह आ उनक न म क य ह? A. Kavita Chaudhary B. Kanchan Chaudhary Bhattacharya C. Punita Arora D. None Question Of The Day A. कववत च र र B. क चन च र र भट ट च यष C. प न त अर ड D. क ई नह Comment Your Answer

5 1 Who won the gold medal in water technology at the 45th WorldSkills Kazan 2019 competition, in Russia? र स म 45 व ववश वजस कल स क न 2019 प रनतय गगत म जल प र द य गगक म स वर ष पदक ककसन ज त? A. S Aswatha Narayana B. Pranav Nutalapati C. Sanjoy Pramanik D. None A. एसअश वत थ न र यर B. प रर व नटल पनत C. स ज य प रम णर क D. क ई नह Ans : S Aswatha Narayana / एस अश वत थ न र यर

6

7 2 Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched a mobile application Janaushadhi Sugam. Who is the union Minister for Chemicals and Fertilizer? क द र य रस यन और उवषरक म त र न एक म ब इल एजललक शन "जन र गर स गम" क श भ र भ ककय रस यन और उवषरक क क द र य म त र क न ह? A. Prakash Javadekar B. D.V. Sadananda Gowda C. Kiren Rijiju D. None A. प रक श ज वड कर B. ड.वव. सद न द ग ड C. ककरन ररज ज D. क ई नह Ans : D.V. Sadananda Gowda / ड.वव. सद न द ग ड

8 Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched a mobile application Janaushadhi Sugam. This app will enable people to search for Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers. Union Minister for Chemicals and Fertilizers: D.V. Sadananda Gowda.

9 3 Lieutenant Governor of Delhi Anil Baijal launched a QR Code Scheme on the Himmat Plus app in Delhi. The App is related to which of the following? हदल ल क उपर ज यप ल अननल ब जल न हदल ल म हहम मत ललस ऐप पर 'क य आर क ड य जन ' श र क App ननम नललणखत म स ककसस स ब गर त ह? A. Safety of Person B. Safety of Fire C. Safety of Women D. None A. व यजक त क स रक ष B. अजनन क स रक ष C. महहल ओ क स रक ष D. क ई नह Ans : Safety of Women / महहल ओ क स रक ष

10 Lieutenant Governor of Delhi Anil Baijal launched a QR Code Scheme on the Himmat Plus app in Delhi. This mobile app launched by the Delhi Police to ensure the safety of women. This added feature is to ensure that only genuine and verified drivers ferry passenger to their destinations from airports and railway and metro stations. The aim of the scheme is to enhance the safety and security of women and other commuters travelling in the yellow or black taxis or autorickshaws from railway stations, airport and metro stations.

11 4 Which of the following Naval war hero and Kirti Chakra awardee passed away? ननम नललणखत म स क न स न स ननक य द र न यक और क नतष चक र प रस क र ववज त क ननर न ह गय? A. Commander Noel Kelman B. Commander S Aswatha Narayana C. Commander Pranav Nutalapati D. Commander Sanjoy Pramanik A. कम डर न एल क ल मन B. कम डर एस अस वथ न र यर C. कम डर प रर व नटल पनत D. कम डर स ज य प रम णर क Ans : Commander Noel Kelman / कम डर न एल क ल मन

12 5 Which of the following country and China are conducting joint bilateral aerial exercise Shaheen VIII (Eagle VIII) in Chinese city of Holton? ननम नललणखत म स क न स द श और च न च न शहर ह ल टन म स य क त द ववपक ष य हव ई अभ य स श ह न VIII (ईगल VIII) क आय जन कर रह ह? A. India B. Nepal C. Pakistan D. Bangladesh A. इ डडय B. न प ल C. प ककस त न D. ब नल द श Ans : Pakistan / प ककस त न

13 6 Who was honoured with Distinguished Fellowship of Institute of Directors (IOD), 2019? ननद शक स स थ न (IOD), 2019 क प रनतजष ट त फ ल लशप स ककस सम म ननत ककय गय? A. Abhinandan Varthaman B. Shashi Shanker C. Minty Agarwal D. Shalija Dhami A. अलभन दन वथषम न B. शलश श कर C. लमन ट अग रव ल D. श ललज र म Ans : Shashi Shanker / शलश श कर

14 Shashi Shanker, the Chairman and Managing Director (CMD) of Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) was honoured with Distinguished Fellowship of Institute of Directors (IOD), 2019 during 29th Institute of Directors (IOD) Annual Day Ceremony held in New Delhi.

15 7 Who become the country s 1st female officer to be appointed as flight commander of a flying unit? फ ल इ ग य ननट क फ ल इट कम डर क र प म ननय क त ह न व ल द श क पहल महहल अगर क र क न ह? A. Abhinandan Varthaman B. Shashi Shanker C. Minty Agarwal D. Shalija Dhami A. अलभन दन वथषम न B. शलश श कर C. लमन ट अग रव ल D. श ललज र म Ans : Shalija Dhami / श ललज र म

16 8 Which country has become the first country in the world to issue Biometric Seafarer Identity Document (BSID), capturing the facial bio-metric data of seafarers? क न स द श ब य म हरक स फ र आइड हटट ड क य म ट (ब एसआईड ) ज र करन व ल द ननय क पहल द श बन गय ह, ज सम द र य त रत रय क च हर क ब य -म हरक ड ट क क लचर कर रह ह? A. India B. Nepal C. Pakistan D. Bangladesh A. इ डडय B. न प ल C. प ककस त न D. ब नल द श Ans : India / इ डडय

17 9 Which of the following disease is the one of the cause of Diarrhoea in infants and young children? ननम नललणखत म स क न स र ग लशश ओ और छ ट बच च म अनतस र क क रर ह? A. Rotavirus B. Astrovirus C. Both D. None A. र ट व यरस B. एस र व यरस C. द न D. क ई नह Ans : Both / द न

18

19 10 The 12 th India Security Summit on the theme Towards New National Cyber Security Strategy was held which city? 12 व भ रत स रक ष लशखर सम म लन क ववर य "नई र ष ट र य स इबर स रक ष रर न नत क ओर" ककस शहर म आय जजत ककय गय थ? A. New Delhi B. Mumbai C. Kolkata D. None A. नई हदल ल B. म बई C. क लक त D. क ई नह Ans : New Delhi / नई हदल ल

20 11 Which ministry has launched the National Digital Library of India project in India? ककस म त र लय न भ रत म र ष ट र य डडजजटल प स तक लय पररय जन श र क ह? A. Ministry of Human Resource Development B. Ministry of Social Justice and Empowerment C. Ministry of Women and Child Development D. None A. म नव स स र न ववक स म त र लय B. स म जजक न य य और अगर क ररत म त र लय C. महहल और ब ल ववक स म त र लय D. क ई नह Ans : Ministry of Human Resource Development / म नव स स र न ववक स म त र लय

21 12 Name the Prime Minister of India, who was the first to visit Bahrain. भ रत क प रर न म त र क न म बत इए, ज बहर न क य त र करन व ल पहल व यजक त थ A. Manmohan Singh B. Atal Bihari Vajpayee C. H. D. Deve Gowda D. Narendra Modi A. मनम हन लस ह B. अटल त रबह र व जप य C. एच ड द व ग ड D. नर द र म द Ans : Narendra Modi / नर द र म द

22 13 Who headed the Expert Committee to Review the Extant Economic Capital Framework, that recommended Reserve Bank of India(RBI) to transfer Rs 1,76,051 crore to the government? "एक स ट ट इक न लमक क वपटल फ र मवकष क सम क ष करन क ललए ववश र ज ञ सलमनत" क न त त व ककसन ककय, जजसन भ रत य ररजवष ब क (RBI) क सरक र क 1,76,051 कर ड र पय हस त तररत करन क लसफ ररश क? A. Akhilesh Ranjan B. Injeti Srinivas C. Bimal Jalan D. None A. अणखल श र जन B. इनज ट श र ननव स C. त रबमल ज ल न D. क ई नह Ans : Bimal Jalan / त रबमल ज ल न

23 14 Which of the following bank has launched India s first one-time password (OTP) facility for ATM withdrawals? ननम नललणखत म स ककस ब क न एट एम ननक स क ललए भ रत क पहल वन-ट इम प सवडष (ओट प ) स ववर श र क ह? A. Axis Bank B. Canara Bank C. Dena Bank D. None A. ऐजक सस ब क B. क नर ब क C. द न ब क D. क ई नह Ans : Canara Bank / क नर ब क

24 15 Which Organization has released the report titled Annual Observance Report of the Special Data Dissemination Standard(SDDS) for 2018? ककस स ग न न "2018 क ललए ववश र ड ट प रस र म नक (एसड ड एस) क व वर षक अवल कन ररप टष" श र षक ररप टष ज र क ह? A. World Health Organization B. International Monetary Fund C. UNESCO D. None A. ववश व स व स य स ग न B. अ तरर ष ट र य म द र क र C. य न स क D. क ई नह Ans : International Monetary Fund / अ तरर ष ट र य म द र क र

25 16 Name the app launched by Arhan Bagati to help Paralympians to look up accessible places in Tokyo during 2020 Paralympics Games. प र ललजम पयन ख ल म 2020 तक प र ललजम पक स ख ल क ललए स लभ स थ न क द खन म मदद करन क ललए अरह न ब गत द व र श र ककए गए ऐप क न म बत इए A. IndTokyo B. IndParalympians C. Ind2020 D. None A. IndTokyo B. IndParalympians C. Ind2020 D. क ई नह Ans : IndTokyo

26 Arhan Bagati, Awareness and Impact Ambassador of Paralympic Committee of India has launched a mobile application called IndTokyo to help para-athletes to look up accessible places in Tokyo, Japan during their visit to the city for the 2020 Paralympics Games.

27 17 Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal Nishank has recently launched a school education portal? क द र य म नव स स र न ववक स म त र रम श प खररय ल ननश क न ह ल ह म एक स क ल लशक ष प टषल ल न च ककय ह? A. Shagun B. Bharatcraft C. Both D. None A. शग न B. भ रतकर फ ट C. द न D. क ई नह Ans : Shagun / शग न

28 Static GK Quiz based on Current Affairs

29 1 Nandankanan Zoological Park is located in which state? न दनक नन प र र उद य न ककस र ज य म जस थत ह? Ans : Odisha / ओडडश

30 2 Who is the President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)? फ डर शन ऑफ इ डडयन च बसष ऑफ क मसष ए ड इ डस र (FICCI) क अध यक ष क न ह? Ans : Sandip Somany / स द प स म न

31 Do like, Share & Subscribe For PDF join our telegram Channel Group