TOP CURRENT AFFAIRS MCQ 17-Nov-2018

आकार: px
पृष्ठ पर प्रदर्शन शुरू करें:

Download "TOP CURRENT AFFAIRS MCQ 17-Nov-2018"

प्रतिलिपि

1

2 Which state launched a scheme called Mukhya Mantri Dal Poshit Yojana? क स र ज य न म ख यम त र दल प ष त य जन न म य जन श र? A. Uttar Pradesh B. Himachal Pradesh C. Uttarakhand D. None Question Of The Day A. उत तर प रद श B. ह म चल प रद श C. उत तर ख ड D. ई न Uttarakhand / उत तर ख ड

3 In Which state, Chief Minister Pema Khandu dedicated the Dikshi Hydroelectric Project to the people of the state? क स र ज य म म ख यम त र प म ख ड न र ज य ल ग द क ष जलष द य त पररय जन समषप त? A. Assam B. Arunachal Pradesh C. Sikkim D. None Question Of The Day A. असम B. अर ण चल प रद श C. ससक क म D. ई न Comment Your Answer

4 1 DRDO and the Aeronautical Development Agency successfully executed the firstever arrested landing of Light Combat Aircraft(LCA)... at the shore-based test facility in Goa? DRDO और म नन ष स एज स न ग म तट-आध ररत पर ण स ष ध म ल इट म ब ट एयरक र फ ट (LCA)... प ल ब र गगरफ त र ल डड ग सफलत प अ ज म हदय? A. Dassault Rafale B. Tejas C. Sukhoi Su-30MKI D. None A. डस ल ट र फ ल B. त जस C. स ख ई स -30 एम आई D. ई न Ans : Tejas / त जस

5 2 Which of the following country became the 79th country to join the International Solar Alliance (ISA)? ननम नसलखखत म स न स द श अ तर ष ट र य स र गठब धन (आईएसए) म श समल न ल 79 द श बन? A. St Kitts and Nevis B. Saint Vincent and Grenadines C. St. Lucia D. None A. स ट क ट स और न ष स B. स ट ष स ट और ग र न ड इ स C. स ट ल ससय D. ई न Ans : Saint Vincent and Grenadines / स ट ष स ट और ग र न ड इ स

6 St Vincent and the Grenadines Capital: Kingstown; Currency: Eastern Caribbean dollar

7 3 Which of the following Indian shuttler has won the Myanmar International Series? ननम नसलखखत म स क स भ रत य शटलर न म य म र अ तर ष ट र य श र खल ज त? A. Srikanth Kidambi B. Pullela Gopichand C. Kaushal Dharmamer D. None A. श त क द ब B. प ल ल ग प च द C. शल धम म र D. ई न Ans : Kaushal Dharmamer / शल धम म र

8 4 The Jayakar Bungalow, a classic heritage site situated in which city? जय र ब गल, क स श र म क थ त ए कल सस ष र सत थ ल? A. Ahmedabad B. Mumbai C. Hyderabad D. Pune A. अ मद ब द B. म बई C. दर ब द D. प ण Ans : Pune / प ण

9 The renovated Jayakar Bungalow, a classic heritage site situated inside the premises of National Film Archives of India (NFAI) in Pune, Maharashtra was inaugurated by Prakash Javadekar, Union Minister for Information and Broadcasting.

10 5 Union Minister of Science & Technology, Dr. Harsh Vardhan inaugurated the National Centre for Clean Coal Research and Development at which of the following Institute? द र य ष ज ञ न और प र द य गग म त र ड ध न न ननम नसलखखत म स क स स थ न म थ च छ यल अन स ध न और ष स र ष ट र य द र उद घ टन क य? A. Indian Institute of Science Bengaluru B. Indian Institute of Science Mumbai C. Indian Institute of Science Madras D. None A. इ डडयन इ थट ट य ट ऑफ स इ स ब गल र B. इ डडयन इ थट ट य ट ऑफ स इ स म बई C. इ डडयन इ थट ट य ट ऑफ स इ स मद र स D. ई न Ans : Indian Institute of Science Bengaluru / इ डडयन इ थट ट य ट ऑफ स इ स ब गल र

11 6 Union Minister of Commerce & Industry and Railways, Piyush Goyal launched Common Digital Platform for Issuance of electronic Certificates of Origin (CoO) in which city? द र य खणज य और उद य ग और र ल म त र, प य ग यल न क स श र म इल कर नन सहट कफ ट ऑफ ओररक जनल (स ओओ) ज र रन सलए मन डडक जटल प ल टफ म ल न च क य? A. New Delhi B. Ahmedabad C. Mumbai D. Hyderabad A. नई हदल ल B. अ मद ब द C. म बई D. दर ब द Ans : New Delhi / नई हदल ल

12 7 Union Minister of Commerce & Industry and Railways, Piyush Goyal launched Steel Import Monitoring System (SIMS) in which City? द र य खणज य और उद य ग और र ल म त र, प य ग यल न क स श र म थट ल आय त ननगर न प रण ल (SIMS) श भ र भ क य? A. New Delhi B. Ahmedabad C. Mumbai D. Hyderabad A. नई हदल ल B. अ मद ब द C. म बई D. दर ब द Ans : New Delhi / नई हदल ल

13 8 Which country won FIBA basketball World Cup title at Wukesong Arena in Beijing, China? क स द श न ब क ज ग, च न म स ग एररन म FIBA ब थ टब ल ष श प खखत ब ज त? A. Spain B. France C. Portugal D. None A. थप न B. फ स C. प त ग ल D. ई न Ans : Spain / थप न

14 9 The Goods and Services Tax (GST) Network has decided to make Aadhaar authentication or physical verification mandatory for new dealers from which month? ग ड स ए ड सष स ज ट कस (GST) न ट न क स म न स नए ड लर सलए आध र प रम ण रण य भ नत सत य पन अनन य रन फ सल क य? A. January 2020 B. January 2021 C. January 2022 D. None A. जन र 2020 B. जन र 2021 C. जन र 2022 D. ई न Ans : January 2020 / जन र 2020

15 10 India & Slovenia signed seven agreements and MoUs in various fields. The Capital of Slovenia is...? भ रत और थल ननय न ष सभन न त र म स त समझ त और समझ त ज ञ पन पर थत र क ए थल ननय र जध न...? A. Zagreb B. Bratislava C. Ljubljana D. None A. ज गर ब B. ब र नतथल C. लज बलज न D. ई न Ans : Ljubljana / लज बलज न

16 11 Who was conferred the Dr Kalam Smriti International Excellence Award 2019 in Dhaka? ढ म ड ल म थमरनत अ तर ष ट र य उत र ष ट टत प रथ र 2019 क स प रद न क य गय? A. Khaleda Zia B. Sheikh Hasina C. Sajeeb Wazed D. None A. ख सलद क जय B. श ख स न C. सज ब ष क थमत D. ई न Ans : Sheikh Hasina / श ख स न

17 12 The United Nations observes... every year as International Day of Democracy. स य कत र ष ट र र स ल अ तर ष ट र य ल त त र हद स र प म मन त A. 14 September B. 15 September C. 16 September D. None A. 14 ससत बर B. 15 ससत बर C. 16 ससत बर D. ई न Ans : 15 September / 15 ससत बर

18 Theme of International Day of Democracy 2019: Participation

19 Static GK Quiz based on Current Affairs

20 1 Where is the headquarter of National Academy of Agricultural Sciences located? र ष ट र य र ष ष ज ञ न अ दम म ख य लय क थ त? Ans : New Delhi / नई हदल ल

21 2 Indira Gandhi Indoor (IGI) Sports Complex is located in which state? इ हदर ग ध इ ड र (IGI) थप ट स म प ल कस क स र ज य म क थ त? Ans : New Delhi / नई हदल ल

22 3 When was the Swachh Bharat Abhiyan(SBA) launched? थ च छ भ रत असभय न (SBA) ब श र क य गय? Ans : 2 October 2014 / २ अकट बर २०१४

23 In Which state, Chief Minister Pema Khandu dedicated the Dikshi Hydroelectric Project to the people of the state? क स र ज य म म ख यम त र प म ख ड न र ज य ल ग द क ष जलष द य त पररय जन समषप त? A. Assam B. Arunachal Pradesh C. Sikkim D. None Question Of The Day A. असम B. अर ण चल प रद श C. ससक क म D. ई न Comment Your Answer

24 Do like, Share & Subscribe For PDF join our telegram Channel Group