8-13July C.A 2019 Success Key98 51.Which state declared Yeoman as the state s butterfly? क स र ज य न य मन र ज य त ल घ क क य? a) Kerala/ रल b) Tamil Na

आकार: px
पृष्ठ पर प्रदर्शन शुरू करें:

Download "8-13July C.A 2019 Success Key98 51.Which state declared Yeoman as the state s butterfly? क स र ज य न य मन र ज य त ल घ क क य? a) Kerala/ रल b) Tamil Na"

प्रतिलिपि

1 8-13July C.A 2019 Success Key98 51.Which state declared Yeoman as the state s butterfly? क स र ज य न य मन र ज य त ल घ क क य? a) Kerala/ रल b) Tamil Nadu/ क मलन ड c) Maharashtra/मह र ष ट र d) Odisha/ओत डश ANS: Tamil Nadu 52.Where was the National Sailing Championship inaugurated? र ष ट र य न यन च म प यनश श उद घ टन ह क य गय थ? A.Hyderabad/ह दर ब द B.Cochin / त चन C.Chennai/च न नई D.Kolkata/ ल ANS: Hyderabad 53.Who is appointed as the Chairman of Microfinance Institutions Network (MFIN)? म इक र फ इन स इ स ट ट य श स न टव3 (एमएफआईएन) अध यक ष र म क स क नय क त क य गय ह? A.Vineet Chattree/क वन छक <य B.Gyan Mohan /ज ञ न म हन C.Samit Ghosh/स क म घ D. Manoj Kumar Nambiar /मन ज म र न क बय र ANS: Manoj Kumar Nambiar 54.The Economic Survey 2019 has projected how much growth in GDP in ? आर थ थ षण 2019 न अन म न लग य ह क म सल घर ल उत द म क न व त D ह ई ह? a) 8 percent b) 7 percent c) 9 percent d) 11 percent ANS: 7 percent 55.Which two nations have the most powerful passport in 2019? 2019 म क न द र ष ट र स सबस शक क तश ल स ट3 ह? a) Japan and Singapore/ज न और स सग र b) Finland and Germany/क फनल ड और जम3न c) Denmark and South Korea/ड नम 3 और दत क षण र रय d) Japan and Finland/ज न और क Jनल ड ANS: Japan and Singapore

2 56.A 9 member high level committee of ministers has been formed for the transformation of agriculture and raising farmers income. The committee will be headed by? क र रव3न और क स न आय बढ न ल लए म क <य 9 सदस य य उच च स र य सक मत बन ई गई ह सक मत अध यक ष न र ग? a) Yogi Adityanath/य ग आक दत यन थ b) Vijay Rupani/क वजय र ण c) Devendra Fadnavis/द व द र फडणव स d) Narendra Singh Tomar/नर द र स सह मर ANS: Devendra Fadnavis 57.HRD Ministry has launched the STRIDE Scheme to boost research culture in Indian universities. Who is appointed as the head of the Advisory Committee formed to oversee the scheme? म नव स स धन म < लय न भ र य क वश वक वद य लय म अन स ध न स स त बढ व द न ल लए STRIDE य जन श र ह य जन द खर ख ल लए गक W सल ह र सक मत प रम ख र म क स क नय क त क य गय ह? a) Bhushan Patwardhan/भ ण टवध3न b) Arvind Chopra/अरव वद च ड c) Kalpana Joshi/ल न ज श d) Padmaja Shastr/द मज श स त र ANS: Bhushan Patwardhan 58.For the fiscal year 2020, Morgan Stanley has predicted the global growth rate at क वत त य व ल लए, म ग3न स ट नल न र व त श व क व स दर भक वष यव ण ह a) 5.2% b) 3.8% c) 4.6% d) 3.2% ANS: 3.2% 59.Who among the following has took charge as chief vigilance officer of Punjab National Bank (PNB)? क ननल लल ख म स क सन ज ब न शनल ब (PNB) म ख य स3 अत ध र र म य3भ र स भ ल ह? a) VK Tyagi/व त य ग b) AN Lahri/एएन लहर c) CV Naidu/स व न यड d) KL Saurya/ एल स य 3 ANS: VK Tyagi 60.Who has appointed as CMD of BHEL? भ ल स एमड र म क स क नय क त क य गय ह? a) Nitin Shanmugham/ क नत न शनम गम b) Suman Choudhary/स मन च धर c) Nalin Shinghal/नल लन श शगल

3 d) Kedar Singh/ द र स सह ANS: Nalin Shinghal 61.The world- renowned Jagannath Rath Yatra has begun in which Indian state? क वश व प रस सD जगन न थ रथ य < क स भ र य र ज य म श र ह ई ह? a) Uttar Pradesh / उत तर प रद श b) Odisha/ओत डश c) Jharkhand/झ रख ड d) Chhattisgarh/छत त सगढ ANS: Odisha 62.Which Indian middle-order batsman has announced his retirement from all forms of cricket, including the IPL? क स भ र य मध यक रम बल ल ब ज न आई एल सक ह क क र ट सभ प र र स अन स व क नव ल त त घ ण ह? A. MS Dhoni/एमएस ध न B. Shikhar Dhawan/श शखर धवन C. Rohit Sharma/र क ह शम 3 D. Ambati Rayudu /अ ब र यड ANS: Ambati Rayudu 63.Which nation has agreed to provide 2,500 metric tons of rice to Bangladesh for the Rohingya refugees? क स द श न ब ग ल द श र व हग य शरण र थ थय ल लए 2,500 म क ट र टन च वल प रद न रन र सहमत व यक त ह? a) India /भ र b) France/फ र स c) Japan/ज न d) China/च न ANS: China 64.The longest Electrified Railway Tunnel has been commissioned in which state? सबस ल ब क वद य र लव स र ग क स र ज य म च ल गई ह? a) Kerala/ रल b) Karnataka/न 3ट c) Andhra Pradesh/आ ध र प रद श d) Telangana/ ल ग न ANS: Andhra Pradesh 65.The first-ever batch of a Special Rhino Protection Force (SRPF) were deployed in recently. स शल र इन प र ट क शन फ स3 (SRPF) हल ब च ह ल ह म म न क य गय थ A. Kaziranga/ ज र ग

4 B. Ranthambore/रणथ भ र C. Jim Corbett/स जम D. Bandipur/ब द र ANS: Kaziranga 66.India has pledged to contribute US Dollars in 2019 to the UN Palestine refugee agency. भ र न स य क त र ष ट र क फल लस न शरण थl एज स 2019 म अम र र ड लर य गद न द न स ल ल लय ह A. 2 million B. 5 million C. 10 million D. 20 million ANS: 5 million 67.Unique Identification Authority of India (UIDAI) has opened its first Aadhaar Seva Kendra in and Vijayawada. भ र य क वश शष ट हच न प र त धरण (UIDAI) न और क वजयव ड म अन हल India आध र स व द र ख ल ह A. Chandigarh/च ड गढ B. Ranchi/ र च C. Kochi/ त च च D. Delhi/क दल ल ANS: Delhi 68.The election to the Vellore Lok Sabha constituency, which was countermanded due to excess use of money power, will now be held on. व ल ल र ल सभ क ष < च न व, ज क धन शक क त अत ध उय ग रण प रत स द क दय गय थ, अब र आय स ज क य ज एग A. 10th July B. 16th July C. 5th August D. 30th August ANS: 5th August 69.Who was nominated as the president of the European Central Bank recently? ह ल ह म य र य स ट रल ब अध यक ष र म क स न क म क य गय थ? A. Indra Nooyi/इ द र न य B. Christine Lagarde/क क रस ट न ल ग ड3 C. John Mattis/ज न म क टस D. Donald McGregor/ड न ल ड म ग र गर ANS: Christine Lagarde 70.Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City) has appointed as its next Managing Director.

5 ग जर इ टरन शनल फ इन स ट -स सट (GIFT स सट ) न अन अगल प रब ध क नद श क नय क त क य ह A. Manoj Lohia/मन ज ल क हय B. Abhishek Kumar/अश भ म र C. Tapan Ray/ न र D. Shashank Manohar/शश मन हर ANS: Tapan Ray 71.Who is appointed as the new President of European Union Commission? य र य स घ आय ग नए अध यक ष र म क स क नय क त क य गय ह? A.Jean-Claude Juncker/ज न-क ल उड ज नर B.Ursula von der Leyen /उस 3ल व न ड र ल य न C.Federica Mogherini/फ ड र र म घ र रन D.Valdis Dombrovskis/व म प ल डस ड ब र म प व स स ANS: Ursula von der Leyen 72.Which country hosted the Poznan Athletics Grand Prix 2019? ज न न एथल क टक स ग र ड क प रक स 2019 म जब न क स द श न? A.Italy/इटल B.Poland / ल ड C.France//फ र न स D.India/इ त डय ANS: Poland 73.Which State government has announced piped water for every rural home in the state within two years? क स र ज य सर र न द वr भ र र ज य प रत य ग र म ण घर ल लए इप ड न घ ण ह? A.Telangana/ ल ग न B.Karnataka /न 3ट C.Uttar Pradesh/उरप रद श D.Tamil Nadu/क मलन यड ANS: Uttar Pradesh 74.Who is awarded with Global Excellence Award 2019? ग ल बल एक स ल स अव ड स क स सम क न क य ज ह? A.Azim Premji/अज म प र मज B.Ajay Banga/ अजय ब ग C.Ratan Tata/रन ट ट D.Lakshmi Mittal/लक ष म क मत तल ANS: Ajay Banga 75.Recently, with which country does India signed MoU in Health Sector? ह ल ह म, भ र न क स द श स थ स व स थ य क ष < म समझ ज ञ न र हस क षर क ए ह?

6 a) Sri Lanka/श र ल b) Maldives/म लद व c) Bhutan/भ ट न d) Bangladesh/ब ग ल द श ANS: Maldives 76.Which state has launched the Jan Choupal programme to discuss issues faced by public? जन स मन आन व ल म द द र चच 3 रन ल लए क स र ज य न जन च ल य3क रम श र क य ह?a) Rajasthan/र जस थ न b) Andhra Pradesh/आ ध र प रद श c) Bihar/क बह र d) Chhattisgarh/ छत त सगढ ANS: Chhattisgarh 77.Which bank has launched a web tool named VASOOL SO-Ft (VASOOL SOFAST) for digitalising NPA recovery process. क स ब न एन ए र रवर प रक क रय त डस जटल बन न ल लए VASOOL SO-Ft (VASOOL SOFAST) न म स ए व ब ट ल ल न च क य ह a) Karnataka Bank/न 3ट ब b) Bank of Maharashtra/ब ऑफ मह र ष ट र c) Andhra Bank/आ ध र ब d) Indian Bank/इ त डयन ब ANS: Karnataka Bank 78.Which country lifts IBSF Snooker World Team Cup? क स द श न IBSF स न र वल ड3 ट म ज? a) India/भ र b) Pakistan/ क स न c) UAE/य एई d) Bangladesh/ब ग ल द श ANS: Pakistan 79.Basant Kumar Birla has died recently at the age of 98. He was a well known. बस म र क बड ल ह ल ह म 98 व3 आय म क नधन ह गय ह वह ए प रस सD थ a) Freedom Fighter/स व < स न न b) Industrialist/उद य गत c) Academician/श शक ष क वद d) Playwright/न ट र ANS: Industrialist 80.Momir Bulatovic, passed away recently. He was the former President of which country? म म र ब ल क वच ह ल ह म क नधन ह गय वह क स द श व3 र ष ट रत थ? a) Montenegro/म ट न ग र b) Albania/अल ब क नय

7 c) Macedonia/म स सड क नय d) Croatia/क र एश शय ANS: Montenegro 81.Who became the first batsman to hit 5 century in world cup? क वश व म 5 श लग न व ल हल बल ल ब ज न बन? a) Virat Kohli/क वर ट हल b) Rohit Sharma/र क ह शम 3 c) KL Rahul/ एल र ह ल d)david warner/ड क वड व न3र ANS: Rohit Sharma 82.Who was elected as the new president of the European Parliament? य र य स सद नए अध यक ष र म क स च न गय? A. David-Maria Sassoli/ड क वड-म र रय स स ल B. Jan Zahradil/ जन ज हर क दल C. Sira Rego/स सर र ग D. Ska Keller/स लर ANS:. David-Maria Sassoli 83.Ola gets green light for taxi business ओल taxi व यवस य ल लए हर बत त क मल ह A.Russia/र स सय B.New york/न य य 3 C.London/.ल डन D.Abu Dhabi/अब ब ध ब ANS:. London 84.Harideesh Kumar appointed as the Director of the हर रद श म र क नद श र म क नय क त क य गय A.Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) B.Reserve bank of India C.Canara Bank D.Dena bank ANS: Institute of Banking Personnel Selection 85.The 2019 Intercontinental Cup is to be held in इ टर क टन टल म आय स ज क य ज न ह A. Chandigarh/च ड गढ B. Ahmedabad/अहमद ब द C. Mumbai/म बई D. Pune/ ण ANS: Ahmedabad 86.Who became the first English player to amass 500 runs in a single edition of the ICC Men s Cricket World Cup? आईस स र क क र ट क वश व एल स स रण म 500 रन बन न व ल हल अ ग र ज ल खल ड न बन?

8 A. Joe Root/ज र ट B. Jos Buttler/ज स बटलर C. Adil Rashid/आक दल र श शद D. Jason Roy/ज सन र य ANS: Joe Root 87.According to the recent announcement, Indian Rupee will now be an accepted currency at all the retail outlets of which airport? ह ल घ ण अन स र, भ र य र य अब क स हव ई अड ड सभ ख दर द न र ए स व म द र ह ग? a) Abu Dhabi International Airport/अब ध ब अ र 3ष ट र य हव ई अड ड b) Al Ain International Airport/अल ऐन इ टरन शनल एयर ट3 c) Dubai International Airport/द बई अ र 3ष ट र य हव ई अड ड d) Sir Bani Yas Airport/सर ब न यस एयर ट3 ANS:Dubai International Airport 88.Fashionova is the first Design Development Center in India. It has been launched in which city? J शन व भ र हल त डज इन ड वलम ट स टर ह इस क स शहर म ल न च क य गय ह? a) Lucknow/लखनऊ b) Mumbai/म बई c) Chennai/च न नई d) Surat/स र ANS:Surat/स र 89.Which state has ranked first in the NITI Aayog s Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index? NITI Aayog क क वणन और क स न क ह स ध र स च म क स र ज य हल स थ न क मल ह? a) Rajasthan/र जस थ न b) Madhya Pradesh/मध य प रद श c) Uttar Pradesh/ उत तर प रद श d) Maharashtra/मह र ष ट र ANS:Maharashtra 90.3rd global sunflower seed meet 2019 is hosted by which city? सर व त श व स रजम ख ब ज म ट 2019 क स शहर द व र आय स ज क य गय ह? a) Mumbai/म बई b) Pune/ ण c) Varanasi/व र णस d) Bangalore/ ब गल र ANS:Mumbai/ 91.A K Misra has been appointed as the additional director of which of these banks by RBI? क मश र RBI द व र इनम स क स ब अत र रक त क नद श क नय क त क य गय ह?

9 a) South Indian Bank/स उथ इ त डयन ब b) Yes Bank/यस ब c) Jammu and Kashmir Bank/जम और श म र ब d) Andhra Bank/आ ध र ब ANS: Jammu and Kashmir Bank 92.Which Political Leader recently shared a blog on water conservation titled A Daughter, A Tree and A Teacher? ह ल ह म क स र जन त न न ए ड टर, ए ट र ए ड ए ट चर न म जल स रक षण र ए ब ल ग स झ क य? a) Shashi Tharoor/शश श थर र b) Narendra Modi/नर द र म द c) Gajendra Singh Shekhawat/गज द र स सह श ख व ANS:Narendra Modi 93.Which Indigenous Aircraft Carrier (IAC) will be delivered to the Indian Navy in 2021 for advanced trials? 2021 म उन न र क षण ल लए न स स वद श एयरक र फ ट र रयर (IAC) भ र य न स न म ह च य ज एग? a) Rafael b) Vikrant c) Tejas d) MG-21 ANS:Vikrant 94.Which city of India has recently been included in the list of World Heritage Sites by UNESCO? ह ल ह म भ र क स शहर य न स द व र क वश व धर हर स थल स च म श क मल क य गय ह? a) Lucknow/लखनऊ b) Ranchi/र च c) Jaipur/जय र d) Ludhiana/ल त धय न ANS:Jaipur 95.Which of the following country s government has recently banned wearing naqaab in government offices? क ननल लल ख म स क स द श सर र न ह ल ह म सर र य 3लय म न ब हनन र प रत ब ध लग क दय ह? a) France/फ र स b) Tunisia /ट य न श शय c) Belgium/ब म प ल जयम d) South Africa/दत क षण अफ र ANS:Tunisia 96.Which team won the FIFA Women s World Cup 2019? फ फ मक हल क वश व 2019 क स ट म न ज? A.China B.Australia C.US

10 D.UK ANS:US 97.Losharik, a highly advanced Nuclear powered submarine, is of which among the following countries? अत यत ध उन न रम ण स च ल ल नड ब ब, लख र, क नन द श म स न ह? A. Russia/र स B. China/ च न C. South Africa/दत क षण अफ र D. North Korea/उत तर र रय ANS:Russia 98.Augsburg was recently granted World Heritage status by UNESCO for its over 800-year-old water management system. It is located in. ऑग सबग3 ह ल ह म 800 व3 स अत ध र न जल प रब धन प रण ल ल लए य न स द व र क वश व धर हर दज 3 क दय गय थ यह उसम म ज द ह A. Spain/स न B. Poland/ ल ड C. Germany/जम3न D. Russia/र स ANS:Germany 99.The 43rd Session of the UNESCO World Heritage Committee is underway in. य न स क वश व धर हर सक मत 43 व स< म चल रह ह A. Kazakhstan/ज क स न B. Iran/ईर न C. Turkmenistan/ 3 म क नस न D. Azerbaijan/अजरब ज न ANS:Azerbaijan 100.Who won gold medal in the 53 kg category at the Grand Prix of Spain 2019? स न ग र प र 2019 म 53 क ल ग र म वग3 म क सन स वण3 द ज? A.Babita Kumari/बब म र B.Divya Kakran /क दव य रन C.Kavita Devi/क व द व D.Vinesh Phogat/क वन श फ गट ANS: Vinesh Phogat