PowerPoint Presentation

आकार: px
पृष्ठ पर प्रदर्शन शुरू करें:

Download "PowerPoint Presentation"

प्रतिलिपि

1 Ambitious Baba Channel on Download Android App Now MOST IMPORTANT QUESTION ON INDUS VALLEY CIVILISATION सस ध घ ट सभ यत

2

3 Q.1. The social System of Harappan was a. Fairly egalitarian b. Slave- Labour based c. Colour based d. Caste based Q.1 हड प प क स म ज क व यवस थ थ a. क फ हद तक समत व द b. ग ल म- श रम आध र त c. ग आध र त d. तत आध र त

4 Q.2 Which statement on Harappan Civilisation is correct? a. Horse sacrifice was known to them b. Cow was sacred to them c. Pashupati was venerated by them d. The culture was generally static Q.2 हड प प सभ यत प क न स कथन सह ह? a. घ ड क बसल उन ह ज ञ त थ b. ग य उनक सलए पववत र थ c. पश पतत उनक द व व ददत थ d. स स क तत आमत प जस थ थ

5 Q.3. Out of the following remains excavated in Indus Valley Civilisation, which one indicates the commercial and economic development? a. The Pottery b. Seal c. The boats d. The houses Q.3 सस ध घ ट सभ यत म ख द ई म तनम नसलखखत म स क न स अवश ष व ख जययक औ आर थ क ववक स क इ र गत क त ह? a. समट ट क बत न b. म ह c. न क ए d. घ

6 Q.4 The earlier city was discovered in India was a. Harappa b. Punjab c. Mohenjo Daro d. Sindh Q.4 भ त म पहल शह क ख क गई थ a. हड प प b. प ब c. म हन द d. सस ध

7 Q.5. Which among the following has not been found in excavation of Harappan sites? a. Drains & well b. Fort c. Reservoirs d. Temple with Shikhar Q.5 हड प प स थल क ख द ई म तनम नसलखखत म स क न स नह प य गय ह? a. न सलय औ क ए b. ककल c. ल शय d. सशख क स थ म दद

8 Q.6. The organic relationship between the ancient culture of Indus Valley and Hinduism of today is proved by the worship of a. Pashupati, Indra & Mother Goddess b. Stones, trees & animals c. Vishnu & Sakti d. Siva & Sakti Q.6 आ क सस ध घ ट औ दह द धम क प र च न स स क तत क ब च ववक स ब ध क प स स बबत ह त ह a. पश पतत, इ द र औ म त द व b. पत थ, प ड औ नव c. ववष औ शजतत d. सशव औ शजतत

9 Q.7 The Harappan Civilisation was discovered in the year a b c d Q.7 हड प प सभ यत क ख ककस वष क गई थ a b c d. 1932

10 Q.8 Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard? a. Lothal b. Kalibangan c. Harappa d. Mohenjo Daro Q.8 क बत रम ई ट ग द व ल एकम त र सस ध स थल क न स थ? a. ल थल b. क ल ब ग c. हड प प d. म हन द

11 Q.9 Which of the following domesticated animal was absent in the terracottas of Indus Civilisation? a. Buffalo b. Sheep c. Cow d. Pig Q.9 सस ध सभ यत क इल क म तनम नसलखखत म स क न स प लत नव अन पजस थत थ? a. भ स b. भ ड c. ग य d. स अ

12 Q.10 Which was the only Indus city without a Citadel? a. Kalibangan b. Harappa c. Mohenjo daro d. Chanhudaro Q.10 बबन गढ व ल एकम त र सस ध शह क न स थ? a. क ल ब ग b. हड प प c. म हन द d. Chanhudaro

13 Q 11 The Essential feature of the Indus Valley Civilisation was a. Worship of forces of nature b. Organised city life c. Pastoral farming d. Caste Society Q 11 सस ध घ ट सभ यत क अतनव य ववश षत थ a. प रक तत क शजततय क प b. शह क वन क व यवजस थत ककय c. द ह त ख त d. तत सम

14 Q 12 The people of Indus Valley Civilisation usually built their houses of a. Pucca Bricks b. Stone c. Wood d. All of the above Q 12 सस ध घ ट सभ यत क ल ग न आमत प अपन घ क तनम ककय a. पतक ई ट b. पत थ c. लकड d. ऊप क सभ

15 Q 13 The first metal used by man was a. Aluminium b. Copper c. Iron d. Silver Q 13 मन ष य द व प रय तत प रथम ध त थ a. अल य म तनयम b. त ब c. ल ह d. च द

16 Q 14 At which place, a sculpture of Chariot of Harappan time was found? a. Lothal b. Banwali c. Daimabad d. Kalibangan Q 14 ककस स थ न प हड प प क ल क थ क एक म तत समल थ? a. ल थल b. बनव ल c. द यम ब द d. क ल ब ग

17 Q In Mohanjo Daro the largest building is a. The Great Bath b. A Granary c. The Pillar Hall d. A two Storeyed House Q म हन द म सबस बड इम त ह a. मह न स न न b. एक अन न भ ड c. स त भ ह ल d. एक द म ज ल घ

18 Q 16 In Indus Valley, Kalibangan is famous for which of the following a. Rock Cut Architecture b. Sea Port c. Cotton Cultivation d. Pottery Q 16 सस ध घ ट म, क ल ब गन तनम नसलखखत म स ककसक सलए प रससद ध ह a. क कट आकक ट तच b. स प ट c. कप स क ख त d. समट ट क बत न

19 Q 17 The Indus people knew the use of weight & measure, which is proved by the discovery of the seal at a. Kalibangna b. Harappa c. Chanhudaro d. Lothal प रश न 17 सस ध क ल ग व न औ म प क उपय ग नत थ, कक स ल क ख स ससद ध ह त ह a. क ल ब गन b. हड प प c. Chanhudaro d. ल थल

20 Q 18 In Indus Valley, Dholavira is famous for which of the following: a. Rock cut architecture b. Sea Port c. Water Conservation d. Pottery Q 18 सस ध घ ट म, ध ल व तनम नसलखखत म स ककसक सलए प रससद ध ह : a. क कट आकक ट तच b. स प ट c. ल स क ष d. समट ट क बत न

21 Q 19 The Harappan were the earliest people to produce a. Seals b. Bronze Implements c. Cotton d. Barley Q 19 हड प प तनम क सलए सबस पहल ल ग थ a. व न b. क स क प त र c. कप स d.

22 Q 20 Which of the following material was mainly used in the manufacturing of Harappan Seals a. Terracotta b. Bronze c. Copper d. Iron Q 20 हड प प म ह क तनम म म ख य र प स तनम न म स ककस स मग र क उपय ग ककय गय थ a. ट क ट b. प तल c. त ब d. ल ह

23 Q 21 The ruins of Mohanjodaro & Harappa show that these were magnificent & well planned a. Agrarian Cities b. Religious Cities c. Merchant Cities d. Shore Cities Q 21 म हन दड औ हड प प क ख डह बत त ह कक य श नद औ स तनय ज त a. क वष शह b. ध सम क शह c. व य प शह d. ककन क शह

24 Q 22 The script of the Indus Valley Civilisation is a. Kharosthi b. Undeciphered c. Brahmi d. Tamil Q 22 सस ध घ ट सभ यत क सलवप ह a. ख ष ठ b. अतनध र त c. ब र ह म d. त समल

25 Q 23 Which of the following countries has asked to return the famous Dancing Girl statue from Mohanjodaro? a. Bangladesh b. Bhutan c. China d. Pakistan Q 23 तनम नसलखखत म स ककस द श न म हन दड स प रससद ध ड सस ग गल क प रततम व पस क न क कह ह? a. ब ग ल द श b. भ ट न c. च न d. प ककस त न

26 Q 24 Which was the backbone of Indus Economy? a. Agriculture b. Trade c. Wheel Made Pottery d. Carpentry Q 24 सस ध अथ व यवस थ क ढ क न स थ? a. क वष b. व य प c. व ह ल म ड प ट d. बढ ईग

27 Q 25 The Harappan site Manda was situated on the bank of which river? a. Chenab b. Sutlej c. Ravi d. Indus Q 25 हड प प स थल म द ककस नद क तट प जस थत थ? a. र चन ब b. सतल c. वव d. सस ध

28 Q 26 The Barley grain have been discovered from which site of Indus Civilisation? a. Kalibangan b. Dholavira c. Lothal d. Banawali Q 26 ससन ध सभ यत क ककस स थल स क द न क ख क गई ह? a. क ल ब ग b. ध ल व c. ल थल d. बनव ल

29 Q 27 From which one of the following factory sites were limestone & chert blades mass produced and sent to various Harappan Settlement in Sindh? a. Sukkur & Rohri Hills b. Khetri in Rajasthan c. Chagai Hills d. Hills of Baluchistan Q 27 तनम नसलखखत म स क न स क ख न स थल सस ध म ववसभन न हड प प बस त म तनसम त च न पत थ औ चट ब ल ड क बड प म न प उत प दन औ भ गए थ? a. स तक औ ह दहल b. स थ न म ख तड c. चग ई दहल स d. बल र चस त न क पह डड य

30 Q 28 Which of the following ornaments were worn exclusively by women but not men under Indus Valley Civilisation? a. Necklace b. Finger Ring c. Ear Ring d. Armlet Q 28 सस ध घ ट सभ यत क अ तग त तनम नसलखखत म स क न स आभ ष ववश ष र प स मदहल ओ द व नह बजल क प र ष द व पहन त थ? a. ह b. उ गल क अ ग ठ c. क न क ब ल d. ब ज बन द

31 Q 29 In Harappa Urban Civilisation are developed more & it was found in which place? a. Sind & Punjab b. Kalibangan c. Dholavira d. Chanhudaro Q 29 हड प प म शह न गर कत अर धक ववकससत क गई औ यह ककस स थ न प प य गय? a. सस ध औ प ब b. क ल ब ग c. ध ल व d. Chanhudaro

32 Q 30 In India which is the biggest Harappa Site a. Mohanjo Daro b. Kalibangan c. Dholavira d. Rakhigarhi Q 30 भ त म सबस बड हड प प स थल ह a. म हन द b. क ल ब ग c. ध ल व d. ख गढ

33 Q 31 A Seal Depicting Mother Goddess with a plant growing from her womb has found from a. Harappa b. Kalibangan c. Chanhu- Daro d. Mohanjo- Daro Q 31 एक द व न अपन गभ स उगन व ल प ध स द व क पत लग य a. हड प प b. क ल ब ग c. च न - द d. म हन -द

34 Q 32 Which of the following statement are correct: 1. The main crops of Indus Valley Civilisation were Wheat & Barley 2. The Largest number of settlement are in Ghaggar- Hakar Valley. (a) 1 & 2 both (b) Only 1 (c) Only 2 (d) None of the above

35 Q 32 तनम न म स क न स कथन सह ह : 1. सस ध घ ट सभ यत क म ख य फ सल ग ह औ थ 2. बस त क सबस बड स ख य घग ग - हक घ ट म ह a. 1 औ 2 द न b. क वल 1 c. क वल 2 d. इनम स क ई भ नह

36 Q 33 The script of Indus Valley Civilisation was a. Pali b. Brahmi c. Sanskrit d. Boustrophedon Q 33 सस ध घ ट सभ यत क सलवप थ a. प ल b. ब र ह म c. स स क त d. ब स र फ डन

37 Q 34 The statue of Bearded Man has been found at a. Harappa b. Kalibangan c. Mohanjodaro d. Dholavira Q 34 द ढ व ल आदम क म तत प प य गय ह a. हड प प b. क ल ब ग c. म हन दड d. ध ल व

38 Q 35 Copper was procured from which place during Indus Valley Civilisation? a. Karnataka b. Iran c. Afghanistan d. Rajasthan Q 35 सस ध घ ट सभ यत क द न ककस स थ न स त ब प र प त ककय गय थ? a. कन टक b. ई न c. अफ ग तनस त न d. स थ न

39 Q 36 Which of the following is incorrect match regarding Harappan Culture a. North- East : Meerut b. North : Jammu c. West : Makran Coast of Baluchistan d. South : Godavari Estuary Q 36 हड प प स स क तत क ब म तनम नसलखखत म स क न गलत ह a. उत त - प व : म ठ b. उत त - म म c. पजश चम: बल र चस त न क मक न तट d. दक षक ष : ग द व स थ

40

41 1- a 11- b 21- c 31- a 2- c 12- a 22- b 32- a 3- b 13- b 23- d 33- d 4- a 14- c 24- a 34- c 5- d - b 25- a 35- d 6- b 16- d 26- d 36- d 7- b 17-b 27- a 8- a 18- c 28- c 9- c 19-c 29- a 10- d 20-a 30- d

42 Online Mock Tests for Bank, SSC, Railway, JAIIB, CAIIB, Para 13.2 and Others Visit: test.ambitiousbaba.com