PowerPoint Presentation

आकार: px
पृष्ठ पर प्रदर्शन शुरू करें:

Download "PowerPoint Presentation"

प्रतिलिपि

1

2 Who among the following has been elected as the President of Vietnam? ननम नन नखत म स नकस न यतन म क र ष ट रपनत क र प म च न गय ह? (a) Pham Minh Chinh / फ म ममन ह च न ह (b) Nguyen Xuan Phuc / ग य न ज आन फ क (c) Samia Suluhu Hassan / स ममय स लह हसन (d) Nguyen Phu Trong / ग य न फ त ग (e) Woochong Um / व च न ग उम Ans.1.(b) Outgoing Prime Minister Nguyen Xuan Phuc was appointed the new President. The votes of the nearly 500 members of the National Assembly rubber stamped the leadership picks the Communist party made during its national congress in January. नन तम न प रध नम त र ग य न ज आन फ क क नय र ष ट रपनत ननय क त नकय गय न शन अस ब रबर क गभग 500 सदस य क ट न जन र म र ष ट र य क ग र स क द र न बन कम य ननस ट प ट क न त त पर म हर ग द

3 Who has been elected as the Prime Minister of Vietnam? न यतन म क प रध नम त र क र प म नकस च न गय ह? (a) Pham Minh Chinh / फ म ममन ह च न ह (b) Nguyen Xuan Phuc / ग य न ज आन फ क (c) Samia Suluhu Hassan / स ममय स लह हसन (d) Mark Rutte / म क र ट (e) Woochong Um / व च न ग उम Ans.2.(A) Vietnam s legislature voted on 5th Arpil to make Pham Minh Chinh, a member of the Communist party with a history as a security official, the country s next Prime Minister. न यतन म क न ध नयक न द श क अग प रध न म त र क र प म इनतह स क स थ कम य ननस ट प ट क सदस य फ म नमन ह नचन क बन न क न ए 5 अनपत पर मतद न नकय

4 Vjosa Osmani has been elected as the president of which country? ज स उस म न क नकस द श क र ष ट रपनत क र प म च न गय ह? (a) Kosovo / क स व (b) Albania / अल ब मनय (c) Yugoslavia / य ग स ल मवय (d) Montenegro / म ट न ग र (e) Serbia / समबकय Ans.3. (a) Kosovo s parliament elected Vjosa Osmani as the country s new president on 5th April. Osmani received 71 votes from the lawmakers at the third round of voting in the Assembly of Kosovo. While 82 deputies participated in the vote in the 120-member parliament, 11 votes were declared invalid. The 38-yearold politician studied law at the University of Pristina in Kosovo and earned a doctorate from Pittsburgh University in the US. क स क स सद न 5 अप र क ज स उस म न क द श क नय र ष ट रपनत च न उस म न क क स क न ध नसभ म त सर द र क मतद न म स सद स 71 ट नम जबनक 120 सदस य य स सद म 82 प रनतनननधय न ट म भ ग न य, 11 ट अ ध घ न त नकए गए 38 य र जन नतज ञ न क स क नप रनस टन न श वन द य म क न न क अध ययन नकय और अम ररक म नपट सबगत न श वन द य स ड क टर ट क उप नध प र प त क

5 What is the current Cash reserve Ratio (CRR) as per RBI Monetary Policy, 7th April 2021? RBI क म न क न नत, 7 अप र 2021 क अन स र तम न नकद आरन त अन प त (CRR) क य ह? (a) 3.35% (b) 3.5% (c) 4.0% (d) 4.25% (e) 18 Ans.4.(b) Reserve Bank of India (RBI) has kept the policy rate unchanged at 4 per cent and voted unanimously to maintain the status quo with an accommodative stance. The reverse repo rate remained unchanged at 3.5 per cent, and the marginal standing facility and bank rate kept unchanged at 4.25 per cent. Most of the experts and analysts expected RBI to maintain status-quo amid rising COVID-19 cases in the country. Repo Rate -4.0%, Reverse Repo Rate %, Marginal Standing Facility (MSF) Rate 4.25%, Bank Rate -4.25%, Cash reserve Ratio (CRR) -3.5%, Statutory Liquidity Ratio (SLR) -18% भ रत य ररज त ब क (आरब आई) न न नतगत दर क 4 प रनतशत पर अपरर न तत रख ह और एक स तसम मत र ख क स थ यथ नस थनत बन ए रखन क न ए स तसम मनत स मतद न नकय ह रर सत र प दर 3.5 प रनतशत पर अपरर न तत रह और स म त स थ य स न ध और ब क दर 4.25 प रनतशत पर अपरर न तत रह द श म बढ त COVID-19 म म क ब च अनधक श न श ज ञ और न श ल क न RBI स यथ नस थनत बन ए रखन क अप क र प र ट -4.0%, रर सत र प दर -3.35%, स म त स थ य स न ध (MSF) दर %, ब क दर -4.25%, नकद आरन त अन प त (CRR) -3.5%, स न नधक च नननध अन प त (SLR) -18%

6 Who has been appointed as the new Secretary for Department of Economic Affairs (DEA)? आनथतक म म क न भ ग (DEA) क नए सनच क र प म नकस ननय क त नकय गय ह? (a) Amit Khare / अममत खर (b) Rajesh Bhushan / र ज श भ षण (c) Ajay Kumar Bhalla / अजय क म र भल ल (d) Ajay Seth / अजय स ठ (e) T.V. Somanathan / ट व स मन थन Ans.5.(d) The union government on 6th April approved the appointment of Tarun Bajaj as new revenue secretary under the Ministry of Finance. The appointment committee of the cabinet has also approved the appointment of Ajay Seth, a 1987 batch Karnataka-cadre IAS officer, as new secretary for DEA. Along with this, there were also other changes in top bureaucracy notified by the Ministry of Personnel. 6 अप र क क सरक र न न त त म त र य क तहत तर ण बज ज क नए र जस सनच क र प म ननय क त करन क म ज र द क नबन ट क ननय नक त सनमनत न ड ईए क न ए नए सनच क र प म 1987 ब च क कन तटक-क डर क आईएएस अनधक र अजय स ठ क ननय नक त क भ म ज र द ह इसक स थ ह, क नमतक म त र य द र अनधस नचत श त न करश ह म अन य बद भ ह ए

7 Who has been appointed as Mission Director of Atal Innovation Mission? अट इन शन नमशन क नमशन ननद शक क र प म नकस ननय क त नकय गय ह? (a) Chintan Vaishnav / मच तन व ष णव (b) Shabir Hussein Shekhadam Khandwawala / शब ब र ह स न श खडम ख डव ल (c) NV Ramana / एनव रमन (d) Mallika Srinivasan / ममल लक श र मनव सन (e) Subhash Kumar / स भ ष क म र Ans.6.(a) Noted socio-technologist, Dr Chintan Vaishnav has been appointed the mission director of Atal Innovation Mission (AIM), the government s flagship initiative under NITI Aayog. Vaishnav will take over from Ramanathan Ramanan later this month. Ramanan has been leading AIM as its first mission director since June प रनसद स म नजक-प र द नगक न द, ड नच तन ष ट ण क NITI Aayog क तहत सरक र क प रम ख पह अट इन शन नमशन (AIM) क नमशन ननद शक ननय क त नकय गय ह ष ट ण इस मह न क अ त म र म न थन र मन न स पदभ र ग रहण कर ग र मन ज न 2017 स एआईएम क पह नमशन ननद शक क र प म अग रण रह ह

8 World Health Day is celebrated every year on. न श व स स य नद स हर स क मन य ज त ह (a) 4 April / 4 अप र ल (b) 5 April / 5 अप र ल (c) 6 April / 6 अप र ल (d) 7 April / 7 अप र ल (e) 8 April / 8 अप र ल Ans.7.(d) April 7 of each year marks the celebration of World Health Day. From its inception at the First Health Assembly in 1948 and since taking effect in 1950, the celebration has aimed to create awareness of a specific health theme to highlight a priority area of concern for the World Health Organization. Theme 2021: Building a fairer, healthier world for everyone. प रत य क त क 7 अप र क न श व स स य नद स क र प म मन य ज त ह 1948 म प रथम स स य सभ म इसक स थ पन स और 1950 म प रभ ह न क ब द स, इस उत स क उद श य न श व स स य स गठन क न ए प र थनमकत क त र क उज गर करन क न ए एक न नशष ट स स य न य क ब र म ज गर कत प द करन ह थ म 2021: "सभ क न ए एक स स थ, स स थ द ननय क ननम तण"

9 Hindi version of Odisha Itihaas is released by PM Modi. Who is the author of the Odisha Itihaas? ओनडश इनतह स क नह द स स करण प एम म द द र ज र नकय गय ह ओनडश इनतह स क खक क न ह?? (a) Harekrushna Mahtab / हर क ष ण महत ब (b) Ramesh Kandula / रम श क ड ल (c) Romila Thapar / र ममल थ पर (d) Sonali Chitalkar / स न ल मचतलकर (e) A Sivathanu Pillai / ए मशवथन मपल लई Ans.8.(a) Prime Minister Narendra Modi will release the Hindi translation of the book Odisha Itihaas, written by Utkal Keshari Harekrushna Mahtab, on 9th April at the Ambedkar International Center here. The event marking the release of the Hindi version has been organised by the Harekrushna Mahtab Foundation प रध नम त र नर म द 9 अप र क यह अ ब डकर इ टरन शन स टर म उत क क शर हर क ष ट ण महत ब द र न नखत प स तक ओनडश इनतहस क नह द अन द ज र कर ग नह द स स करण क न म चन क आय जन हर क ष ट ण महत ब फ उ ड शन द र नकय गय ह

10 Who has been appointed as the new revenue secretary of India? भ रत क नए र जस सनच क र प म नकस ननय क त नकय गय ह? (a) Rajeev Gauba / र ज व ग ब (b) Harsh Vardhan Shringla / हषकवधकन श र गल (c) Ajay Kumar Bhalla / अजय क म र भल ल (d) T.V. Somanathan / ट व स मन थन (e) Tarun Bajaj / तर ण बज ज Ans.9.(e) The union government on 6th April approved the appointment of Tarun Bajaj as new revenue secretary under the Ministry of Finance. The appointment committee of the cabinet has also approved the appointment of Ajay Seth, a 1987 batch Karnataka-cadre IAS officer, as new secretary for DEA. Along with this, there were also other changes in top bureaucracy notified by the Ministry of Personnel. 6 अप र क क सरक र न न त त म त र य क तहत तर ण बज ज क नए र जस सनच क र प म ननय क त करन क म ज र द क नबन ट क ननय नक त सनमनत न ड ईए क न ए नए सनच क र प म 1987 ब च क कन तटक-क डर क आईएएस अनधक र अजय स ठ क ननय नक त क भ म ज र द ह इसक स थ ह, क नमतक म त र य द र अनधस नचत श त न करश ह म अन य बद भ ह ए

11 Padma Shri Fatima Rafiq Zakaria passed away recently. She was a/an. पद श र फ नतम रफ क ज क ररय क ह ह म ननधन ह गय ह एक थ (a) Politician / र जन मतज ञ (b) Journalist / पत क र (c) Actor / अमभन त (d) Environmentalist / पय कवरण व द (e) Classical singer / श स त र य ग यक Ans.10.(b) Fatima Rafiq Zakaria, a Padma Shri awardee, renowned journalist, academician and chairman of Maulana Azad Educational Trust and Khairul Islam Trust Mumbai, passed away at the Bajaj Hospital in Maharashtra s Aurangabad. She was 85. Ms Zakaria, who had played an eminent role in the field of education, was also honoured with the Sarojini Naidu Integration Award for Journalism in She was awarded the Padma Shri in recognition of her work in education in प रनसद पत रक र, नश न द और म न आज द एज क शन रस ट क अध य और पद श र स सम म ननत फ नतम रफ क ज क ररय क मह र ष ट र क और ग ब द क बज ज अस पत म ननधन ह गय ह 85 त क थ स श र जक ररय, नजन ह न नश क त र म एक महत प णत भ नमक ननभ ई थ, क 1983 म पत रक ररत क न ए सर नजन न यड एक करण प रस क र स सम म ननत नकय गय थ उन ह 2006 म नश क त र म क म करन क न ए पद श र स सम म ननत नकय गय थ

12 9 Who is the Secretary of Board of Control for Cricket in India (BCCI)? भ रत य न क ट क र ब डत (BCCI) क सनच क न ह? (a) Shashank Manohar / शश क मन हर (b) Greg Barclay / ग र ग ब कत (c) Jay Shah / जय श ह (d) Rajeev Shukla / र ज श क 8 April. Answer : (D)